11 grudnia w naszym przedszkolu odbyły się niezwykłe warsztaty kuchni molekularnej.
Wszystkie grupy przedszkolne miały możliwość poznania zachodzących procesów fizyczno-chemicznych.
Dzieci odkryły tajemnice kuchni molekularnej poznając właściwości i zastosowanie ciekłego azotu i suchego lodu.
Przedszkolaki zapoznały się z możliwością wykorzystania suchego lodu w różnym zakresie działalności. Odkryły, że róża wsadzona na kilka sekund do suchego lodu, zamrozi się, a następnie ściśnięta, pokruszy się na milion kawałków.
Jedną z innych aktywności było wykorzystanie ciekłego azotu do przygotowania dymiących smoczych chrupków – podczas jedzenia których wydobywał się dym z ust i nosa uczestników. To było bardzo ciekawe zjawisko.
Kolejnym punktem warsztatów było przygotowanie zdrowych lodów owocowych. Zadaniem dzieci było dodanie potrzebnych składników do uzyskania lodów sorbetowych, miksowanie oraz mrożenie ich przy użyciu ciekłego azotu, pozwoliło na przygotowanie lodów w dosłownie kilka minut.
Warsztaty kuchni molekularnej były okazją do rozbudzenia zainteresowań kulinarno- chemicznych u przedszkolaków. Zajęcia dały wszystkim uczestnikom dużo frajdy.